Contact

Wat is muziek eigenlijk?

Muziek is een fantastische illusie. Een illusie die elke willekeurige combinatie van geluidsgolven kan omtoveren in een superkracht die ons doet lachen, herinneren en omarmen. Die magie willen we je niet ontnemen. Maar als je op een praktische manier aan de slag wil met sonic branding, dan loont het om iets van dat mysterie te ontrafelen. Dus wat is muziek eigenlijk?

Ritme is communicatie

Ritme is zo oud als de mensheid. Onze verre voorvaderen gebruikten het om te communiceren en ook onze spraak is gebaseerd op ritmische patronen. Geen wonder, want een boodschap gebracht in een pakkend metrum blijft veel beter hangen. De meeste kinderliedjes bijvoorbeeld. Of sommige radio jingles.

Bijna overal ter wereld zal de urgentie van jouw boodschap herkend worden aan de snelheid waarmee je praat. Zelfs als je toehoorders geen idee hebben van wat je zegt. En waarom zou je je op een drukke dansvloer tussen totale vreemden begeven? Precies. Dat is hoe ritme ons verbindt.

Melodie: alles is vibratie

Wij mensen zijn in staat om luchttrillingen te vertalen in een coherent systeem van toonhoogtes. In muzikale termen noemen we dat melodie en harmonie. Samen creëren zij de patronen die wij zijn gaan associëren met specifieke emoties, plaatsen of een bepaalde periode.

Op die manier spelen melodie en harmonie een geraffineerd spel met onze verwachtingen. Zoals een plotselinge harmonische wending je elke keer blijft verrassen, zelfs bij de duizendste luisterbeurt. Of dat gevoel van verlossing als die drop eindelijk valt. Melodie en harmonie is hoe we verhalen vertellen in geluid. En als er iets wat ons raakt, dan zijn dat verhalen.

De kracht van klankkleur

Timbre is het meest karakteristieke element in muziek. Klankkleur zorgt ervoor dat je het verschil hoort tussen een piano en een saxofoon. Maar ook tussen Tupac en Biggie. Of hoe je de stem van je moeder uit duizenden herkend. Klankkleur helpt ons bij het identificeren van de afzender. In een fractie van een seconde.

Tegelijkertijd is klankkleur enorm flexibel. Je kunt er flink mee variëren zonder aan eigenheid te verliezen. Vergelijk het met de sound van de Beatles. Die is altijd herkenbaar, en toch klinkt elk nummer anders. Voor merken die op meerdere touchpoints aanwezig zijn heeft klankkleur daarom een enorme potentie.

Een eigen geluid

Elk merk verdient een eigen geluid. Een unieke combinatie van ritme, melodie en klankkleur. Coherent toegepast, bouw je hiermee aan nieuwe associaties en versterk je bestaande geheugenstructuren. Op weg naar een sterker merk. En een beter klinkende wereld.

Waar wacht je op?

Het laatste nieuws over merken en muziek

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze strijd tegen saaie stockmuziek en complexe licenties